Pressemeddelelser

Strik på Højenloft

Strikkede dragter i herskabelige omgivelser.

Særudstilling på Herregården Staarup Hovedgaard, Stårupvej 10 - 7840 Højslev v/Skive. 12. april - 24. august 2014

En udstilling med Kunsthåndværkergruppen Netmaskernes righoldige samling af strikkede unika modeller.

Med denne retrospektive udstilling har Netmaskerne hentet inspiration fra Hendes Majestæt Dronning Margrethes garderobe, den japanske klædedragt, nyklassicismens empirestil, kongernes uniformer og meget mere.

Arbejdet med garn, snit og mønstre giver udstillerne rig mulighed for at brede sig indenfor strikket beklædning. Arbejdet har resulteret i en mangfoldighed af kjoler, dragter, frakker, jakker, sweatre, kimonoer og sjaler.
Modellerne er strik på højt niveau, og der lægges op til, at man går på opdagelse i de mange variationer og detaljer.
Flere af de udstillede værker kan købes.

Netmaskerne blev stiftet i 2000 af Eva Folke og er et netværk af 70 kreative strikdesignere, der eksperimenterer med udvikling af moderne dansk strikdesign på håndstrikmaskiner.

Ved den aktuelle udstilling deltager 31 af gruppens medlemmer.

Netmaskernes udstillingssteder:
2002: TextilForum, Herning
2003: Sønderborg Slot
2004: TextilForum, Herning
2004: Viborg Stifts Museum
2004: Modemessen i Bella Centret
2005: Museet på Koldinghus
2005: Lyngby Stadsbibliotek
2006: Værket i Randers
2006: Kunstladen, Fanø
2006: Hørvævsmuseet, Krengerup
2007: Sønderborg Slot
2007: Århus Bymuseum
2007: Fussingø Slot
2008: Museet på Koldinghus
2008: Tuse Næs Kunsthåndværk
2010: Amalienborgmuseet
2010: Kvindemuseet, Aarhus
2010: Sønderborg Slot
2012: KunstCentret Silkeborg Bad
2013: Amalienborgmuseet
2013: Museet på Koldinghus

 

UNIKAFORM

Kongelige uniformer som inspiration
Særudstilling på Amalienborgmuseet 19. januar – 7. april 2013
og Museet på Koldinghus 13. april - 16. juni 2013

Strikdesign af høj kvalitet udført i lækre materialer er et særkende for dansk mode i dag.
Amalienborgmuseets særudstilling viser helt nye unikamodeller i strik designet og udført af medlemmer af sammenslutningen Netmaskerne.
Den festlige anledning til udstillingen er, at 2013 er 150-året for Den Glücksborgske Slægt på Danmarks trone.

Designerne i kunsthåndværkersammenslutningen Netmaskerne eksperimenterer med udvikling af moderne, nytænkende dansk strikdesign. Udstillingen viser deltagernes store kreativitet og professionalisme i arbejdet med garner, snit og mønstre.
Med kongelige uniformer som inspiration spænder udstillingen vidt – alt fra lune herresweatre og praktisk børnetøj til lette kjoler og elegant galla. Et par glimt i øjet bliver det også til.
I den internationale mode er der i disse år tydelige uniformstemaer, som i denne udstilling finder mangfoldige og spændende udtryk. Dragterne er strik på højt niveau, der lægger op til, at man går på opdagelse i de mange variationer og detaljer.

Netmaskerne består af 70 danske designere, der arbejder med maskinstrik. Sammenslutningen blev stiftet i 2000 og har blandt flere projekter tidligere udstillet på Amalienborgmuseet i 2010. Designerne er bosatte i ind- og udland, og på den aktuelle udstilling er der 27 deltagere med i alt 28 unikke modeller til kvinder, mænd og børn. Udstillingen omfatter desuden historiske og aktuelle fotos med medlemmer af Danmarks Kongefamilie i uniformer, der har inspireret designerne til deres modeller.

Kataloget til udstillingen, der kan erhverves for 20 kr. i museumsbutikken og på www.dkks.dk/webshop/ fra 19. januar, er gennemillustreret og giver indblik i de enkelte designeres modeller samt inspirationerne.

Den censurerede udstilling er arrangeret af De Danske Kongers Kronologiske Samlings afdeling på Amalienborgmuseet i samarbejde med Netmaskerne. Censorer har været strikdesignerne Hanne Linding og Hans Christian Madsen samt museumsinspektør Birgit Jenvold.
Udstillingen vises efterfølgende på Museet på Koldinghus

FAKTA om Kongehusets jubilæum i 2013
Glücksborgerne er den nuværende linje af Danmarks Kongehus, som de historiske kilder kan følge tilbage til Gorm Den Gamle og Dronning Thyra Danebod for mere end 1.000 år siden. Ved den barnløse Frederik 7.s død i 1863 kom hans slægtninge Prins Christian af Glücksborg og dennes hustru Prinsesse Louise på tronen som Danmarks kongepar. Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. er Christian 9.s og Dronning Louises tipoldebarn og den femte glücksborgske monark på Danmarks trone.

 

Fra Dronning til Femme Fatale - strikkekunst fra "Netmaskerne" gennem 10 år

Særudstilling på KunstCentret Silkeborg Bad 2. juni – 2. september 2012.

Medlemmer i Netmaskerne fremstiller moderne dansk strikdesign og eksperimenterer med forskellige materialer på strikkemaskinerne. Gruppens initiativtager Eva Folke udtaler:

”Vi stiller store krav til det færdige resultat, hvorfor vi udelukkende benytter de bedste garnkvaliteter til vores produkter. Endvidere ser vi det som en interessant mulighed at kunne arbejde med form, farver og strukturer på en ny måde. Vi kaster os gerne ud i målrettede opgaver med historisk baggrund, ligesom vi skaber spændende resultater, når vi eksperimenterer med moderne og anderledes snit.” 

Netmaskernes udstilling på KunstCentret Silkeborg Bad favner ti års virke 2002-12 og interesserede gæster præsenteres på den aktuelle udstilling for omkring 60 smukke modeller, som alle er unika.

Kunsthåndværkergruppen Netmaskerne har eksisteret siden 2000 og er et netværk af kreative strikdesignere, der udvikler unikamodeller. Gennem året mødes medlemmerne i forbindelse med interne kurser med forskellige undervisere, ligesom gruppens medlemmer har haft stor gavn af gensidigt at kunne inspirere hinanden. Man kan læse mere om Netmaskerne på www.netmaskerne.dk

Netmaskerne har tidligere vist følgende udstillinger:
2002: ”Tøj over Tøj” - strikkede genstande til at tage over andet tøj.
2004: ”Femme Fatale” - det dristige, uforudsigelige i kjoler og dragter.
2005: ”Et Strejf af Japan” - inspirationen var Japan, det eksotiske, højteknologiske samfund vist i kimonoer, skulpturelle modeller og dragter.
2007: ”Kvinder og Kunsthåndværk” - strikkede kjoler og dragter udviklet efter eget valg
2007: ”Skønne sjaler” – hver udstiller præsenterede to sjaler, der skulle matche hinanden, så de kunne draperes på giner som hele dragter.
2008: ”Empireinspirationer” - inspireret af moden fra ca. 1800 – 1820, hvor Napoleons hof i Paris var førende i stiludviklingen og kvindernes kjoleliv sad oppe under brystet.
2010: ”Kongelige Inspirationer” – inspireret af dragter og kjoler, som hendes Majestæt Dronning Margrethe har båret gennem årene.

Udstillingen ”Fra Dronning til Femme Fatale – Strikkekunst fra Netmaskerne gennem 10 år”
kan opleves på KunstCentret Silkeborg Bad i perioden 2. juni – 2. september 2012.

Den finder sted i forbindelse med World Knitting Festival i juni 2012. Foreningen Grib Garnet fra Silkeborg  har i den anledning sat fokus på strik med en lang række aktiviteter, se venligst www.gribgarnet.dk for katalog over de samlede aktiviteter. Grib garnet afholder flere workshops på Kunstcentret under festivalen.

Med venlig hilsen
Iben From, pressekontakt@silkeborgbad.dk
www.silkeborgbad.dk

 

Kongelige inspirationer – moderne strik i kongelige omgivelser • 9. januar – 14. marts 2010

Særudstilling på Amalienborgmuseet

Udstillingen med helt nye strikkede dragter af designere fra kunsthåndværkergruppen Netmaskerne vises i anledning af og som optakt til Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2.s 70-års dag i 2010.

Netmaskerne, der har eksisteret i 10 år, eksperimenterer med udvikling af moderne, nytænkende dansk strikdesign. Sammenslutningen har ca. 70 medlemmer, hvoraf 24 deltager i den censurerede udstilling på Amalienborgmuseet.

Inspirationerne til unikamodellerne er dragter og kjoler, som Dronningen har båret gennem årene, og udstillingen omfatter desuden fotos, der viser Majestæten i disse dragter.

De dragter, som designerne har ladet sig inspirere af, spænder vidt både i tid og dragttyper – alt fra pragtfulde gallakjoler til hverdagstøj og mere specielle klædninger som f.eks. den traditionelle grønlandske kvindedragt.

Udstillingen viser de deltagende designeres store kreativitet og professionalisme i arbejdet med garner, snit og mønstre. De tydelige afsæt i Dronningens dragter giver også indblik i, hvordan en tidligere tids mode kan inspirere til nye spændende variationer. Som gæst på udstillingen, der vises i Amalienborgsmuseets smukke Havesal samt Kong Christian 10. og Dronning Alexandrines Spisestue, bliver det således muligt at gå på opdagelse og se på, hvordan inspirationer og de nydesignede dragter forholder sig til hinanden – i spændingsfeltet mellem tradition og fornyelse. Udstillingens besøgende vil opleve overraskende ideer, smukt design og strikteknik på højt niveau.

Blandt de 24 deltagende designere kan nævnes Lone Bullinger, der gennem mange år har været kendt i kunsthåndværkerkredse bl.a. gennem flere separatudstillinger i Danmark og udlandet, samt Jytte Slente og Lotte Kjær, der ligeledes kendes fra udstillinger, som foredragsholdere og forfattere til populære bøger om strik.

Censurkomité:

Hans Christian Madsen, strikdesigner. BA fra Designskolen Kolding 2004, MA fra Royal College of Art, London 2007. Har eget strikfirma og er netop i oktober 2009 blevet ansat som chefdesigner hos Bruuns Bazaar, København i deres afdeling for mens wear.

Ole Strange, strikdesigner, indehaver af strikkeriet ”Strange Collection” i Ry. Har gennem flere år været censor i strik på Designskoler i ind- og udland.

Birgit Jenvold, museumsinspektør og daglig leder af De Danske Kongers Kronologiske Samlings afdeling på Amalienborgmuseet.

Amalienborgmuseet 2010, Kvindemuseet 2010, Museum Sønderjyllands afdeling på Sønderborg Slot 2010..


Empireinspirationer • udstillet i 2008

Moden fra ca. 1800 og omkring tyve år frem var i kejserdømmets stil, empiren.

Napoleons hof i Paris var førende i stiludviklingen, og damernes kjoler var lette løsthængende, nedringede, enkle i snittet med pufærmer og livlinjen siddende oppe under brystet.

Silke var blandt de foretrukne stoffer blandt velhavere, og sjaler i kontrastfarver samt flade sko var trendy.

Manipulering af kroppens former med hjælp af korsettering var for længst umoderne, men skulle vende frygteligt tilbage lidt senere i århundredet.

For mændenes vedkommende var det i denne periode, at de lange bukser, som vi kender dem i dag, begyndte at udvikle sig.

Netmaskernes modeller er meget forskellige, men alle med synlige afsæt i empiren. Udstillingen viser, at inspiration i en historisk epoke kan føre ad mange kreative veje og give nye og helt overraskende elementer i dansk design.

På udstillingen vises der 32 forskellige modeller.

Museet på Koldinghus 2008, Tuse Næs Kunsthåndværk 2008.

 


”Et strejf af Japan” - udstillet 2005-2006

Udstillingen, der afspejler moderne dansk strikdesign inspireret af Japan, består af 37 modeller, der udover den traditionelle japanske klædedragt også indeholder eksempler, hvor der er eksperimenteret med andre variationer.

Et strejf af Japan er også et strejf af noget uforudsigeligt. Det er de tanker, vi gør os om dette eksotiske, farverige land, som mange drømmer om, og de færreste har besøgt.

Japan er naturligvis ikke kun det Japan, man ser i den japanske filminstruktør Akira Kurosawas film. Japan er et højteknologisk, moderne samfund med et virvar af vejnet, lysreklamer og skyskrabere, men det er også et traditionsbundet land, hvor der stadig findes elementer fra fortidens Japan.

Det er i dette billede, i grænselandet mellem fortid og nutid, vi finder vores inspiration til de modeller, der vises på udstillingen ”Et strejf af Japan”.

Udstillerne har frit kunnet slippe fantasien løs og ryste den pose med indtryk af æstetik, design, teknologi, arkitektur, mode, farver og historie, som alle har i tankerne, eller har studeret nærmere i film og bøger. Undervejs bliver der eksperimenteret meget, og de færdige resultater er en kombination af de bedste elementer herfra.

Museet på Koldinghus fra 30. oktober til 20. november, Lyngby Stadsbibliotek fra 26. november til 31. december 2005, VÆRKET i Randers fra 6. - 31. januar og Hørvævsmuseet på Krengerup fra 14. - 22. oktober 2006.